Особености, за които да се внимава при употребата на болтове за джанти

Сигурни сме, че не пропускате епизод на „Топ Гиър“ и следите редовно новостите в автомобилната колонка в любимия си сайт. Но замисляли ли сте се за опасностите, които можете да имате, докато шофирате?

Не говорим за случаите, в които сте разсеяни и не виждате, че е светнало зелено или просто не сте спрели на червено и може да ударите леко колата. Говорим за случаите, в които докато шофирате, е напълно възможно някои от гумите на автомобила да се откачи. Това може да е неприятна ситуация, която да доведе до фатални последствия.

Често шофьорите подценяват тези рискове, като не обръщат достатъчно внимание на състоянието на болтовете на колата си. Неоценяват опасностите от неправилното им затягане или деформацията им с времето. Така може да се окажете в ситуация, в която докато си карате съвсем спокойно, болтовете да започнат да се разхлабват или пък направо да се отвият. А деформации да доведат и до скъсване на един или повече болтове и опасност от откачане на гумата.

Причините се крият в няколко възможни проблема:

1. Неподходяща глава на болта 

Ако главата на болта не съответства на леглото на джантата, може да се стигне до разхлабване и  съответно падането им. А както всички знаем, това няма да е никак добре, особено ако се движите с висока скорост по пътя.


2. Неправилно монтиране

Една от най-честите причини за проблеми с болтовете е неправилното им монтиране.

Винаги захващайте болтовете първо на ръка, като внимавате да не поведат накриво, за да не повредите резбата им (та дори и на главината). За да сте спокойни, че всичко е наред, трябва да се уверите и че са правилно затегнати. В повечето случаи проблем се получава от това, че болтовете са пренатегнати, като е възможно да се стигне до скъсването им. За да нямате неприятности трябва да спазвате инструкциите за монтаж, да изпозлвате динамометричен ключ и да знаете установените стойности за стягане на болтовете/гайките според производителя на вашия автомобил. Тази информация можете да намерите в „Ръководството на автомобила” ви, което се намира в жабката. И не се притеснявайте, не е нужно да говорите чужди езици. Обикновено по картинките може да се ориентирате къде е раздела за монтиране на гуми и съответно да разпознаете цифрите за затягане на крепежните елемeнти (пр. 120 Nm).

3. Неподходяща дължина

Проблем може да предизвика и използването на неподходяща дължина болтове. Ако са по-дълги отколкото трябва, има опасност от повреда на спирачни елементи като ABS сензори и други. Има случаи, при които дори не може да завъртите колелото и не можете да потеглите. Проблем би създал и фактът, че болтовете са по-къси от необходимото (развиване и дори скъсване). Затова трябва да изберете точната дължина за вашата кола в зависимост от дебелината на фланците. Можете да разчитате на нашите консултанти в това отношение или прочетете тук, за да научите как да определяте какви болтове са ви необходими при монтажа на фланци.

  

4. Ръжда и деформации 

Сериозни последствия може да предизвика и ръждата по болтовете. Това е доста неприятен проблем не само по колата. Наблюдавайте автомобила си и забележите ли ръжда, реагирайте веднага. Не подценявайте и деформацията на самата резба – това също може да ви създаде главоболие.


КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА СТЕ СПОКОЙНИ?

Съвет 1: Преглеждайте редовно болтовете

Проверявайте често състоянието им - дали са се деформирали и дали имат образувана ръжда – това са много важни детайли, които не трябва да подценявате. Ако са ръждясали, замърсени или повредени при закрепването им към джантата, с времето триенето ще намалее значително и болтовете ще започнат да се разхлабват и увреждат.

Съвет 2: Сменяйте ги редовно

Ако спазвате правилото да карате със зимни гуми през студените месеци и с летни – през горещите дни, то трябва да се замислите и за по-честа подмяна на болтовете. При около 10 пъти монтаж/демонтаж на гумите е време да смените болтовете на вашия автомобил. Причината – с времето те се износват. Затова, внимавайте с многократната употреба и ги сменяйте редовно. Това ще осигури безопасност на пътя за Вас и близките Ви.

Съвет 3: Следвайте инструкциите

Ако разчитате на себе си, а не на майстор, който да смени и постави болтовете ви, то много внимавайте. Гумите трябва да бъдат закрепени с правилните болтове, натегнати до установените стойности от производителя и в правилната последователност. Следвайте инструкциите ни за монтаж и не подценявайте информацията. Правете точно това, което е описано, за да сте спокойни, че всичко ще е наред.

Най-вече ви съветваме да заложите на първокачествени продукти, а не на многократно използвани болтове. Така ще си спестите не само средства, но и доста неприятности. Ние от Феръс (Ferrous Ltd.) предлагаме разнообразна гама от болтове. Можете да разгледате сайта ни – ferrousbg.com, да се консултирате с нас и да поръчате подходящите за вашия автомобил.