За какво да внимаваме при монтирането на фланци? 10 съвета

Правилният монтаж на фланците е от основно значение, когато става въпрос за вашия автомобил. Ако ще разчитате на собствени знания и умения (и не само), то спазвайте последователността и с точност указаните инструкции при монтаж в зависимост от вида на фланците: Инструкции за тип Единично захващане и Инструкции за тип Двойно захващане и Преходни фланци .

Ето и няколко основни момента, за които да внимавате при монтажа на фланци:

1. Почистете главината 

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите добре главината и вътрешната страна на джантата - с шкурка или телена четка и след това с обезмаслител, без да се нанасят смазочни материали по самата главина, фланците или крепежните елементи. Струва ви се струва излишно, но ще ви помогне в следващите стъпки.2. Прегледайте главината 

При самото почистване прегледайте центриращия борд на главината за наранявания, подбивания или деформации, които могат да са причина за трудно или неуспешно монтиране на фланците.

3. Скосение 

Друго важно преди да сложите фланците е да проверите за наличие на скосение в основата на центриращия борд на главината, както и за скосение на централния отвор на джантата.

Ако има, ги сравнете с тези на фланеца чрез налагане както върху джантата, така и върху главината и в случай, че не пасват, НЕ монтирайте фланците.

4. Без сила

Монтирайте/Демонтирайте фланците внимателно – не ги удряйте и пренабивайте. Не използвайте помощни инструменти като чукове, клинове, отвертки и др. Това може да ги нарани и деформира и да причини вибрации на по-късен етап, дори да доведе до счупване на центриращия борд. За улеснение са предвидени и процепи от вътрешната страна на самите фланци, с които по-лесно да се демонтират.

5. Плътно лягане  

След като вече сте монтирали фланеца, трябва да проверите дали е легнал плътно върху главината. Ако всичко е наред, ще има разстояние между предния край на главината и вътрешния ръб на фланеца (подобно на снимките). Понякога това разстояние не е видимо с просто око и можете лесно да проверите дали фланеца е легнал плътно, като пробвате да промушите лист хартия между него и главината - не би трябвало да можете.


Ако успеeте, значи ръба на главината опира във вътрешния ръб на борда на фланеца и НЕ трябва да монтирате . Това в последствие ще доведе до счупване на борда и вибрации. Изключително много трябва да се внимава при фланци 10 мм, защото размерът на излизане на ръба на главината варира. В този случай Ви съветваме да се обърнете към специалисти ни за консултация.

6. По-дълги болтове / шпилки

При монтирането на каквато и да била дебелина фланци (тип Единично захващане) задължително ви трябват болтове или шпилки с по-дълга дължина на резбата. За да не възникнат проблеми е нужно да използвате съобразен размер. Крепежните елементи, които са включени в комплектите ни, съответстват на избраните дебелини фланци. Когато не използвате болтове, предоставени от нас, трябва да се информирате какви точно ви трябват по отношение на размери и здравина. Може да намерите повече информация тук или да се свържете с нас.

7. Вид на главата на крепежния елемент  

Проверете дали главите на крепежните елементи съответстват с леглата на джантата, особено ако е афтърмаркет или от друг автомобил със същите технически данни.

8. Затягане на крепежите 

Захващайте болтовете/шпилките в следната последователност, като първоначално е на ръка, за да не поведат накриво.

При окончателното им затягане, използвайте динамо-метричен ключ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до установените от производителя стойности за затягане за вашата кола. Тази информация може да намерите в Ръководството на автомобила в жабката.

9. Проверка и подмяна на крепежите

Оглеждайте за деформации и ръжда резбите на болтовете/шпилките и гайките при всеки монтаж/демонтаж на гумите. След повече от около 6-8 пъти е препоръчително да подмените крепежните елементи.

10. Последна проверка

И последно, но не маловажно, преди да свалите колата от крика, завъртете колелото, за да проверите дали не опира някъде. А след като я свалите,нека първото потегляне да е бавно, за да е сигурно, че колелата се въртят безпроблемно и монтажа е успешен.

Това са основни моменти, за които да се внимава при самия монтаж. По-подробни инструкции според вида на фланците, можете да намерите тук.

Ако имате допълнителни въпроси, ние, от Феръс (Ferrous Ltd.), сме на линия да Ви помогнем, така че не се чудете, а ни се обадете!